Hiç durmadan çalışan sistem anlamında olan kontinü terimi artık anadilimize tamamen yerleşmiştir. Dekantörler için sistem şu şekilde işlemektedir;
Hasatı yapılıp zeytinyağ fabrikasına getirilen zeytin meyveleri bekleme yapılmadan bunker ismindeki gözlere ve kanallara boşaltılır. Bunkerlerden elevatörler aracılığı ile taşınan zeytin taneleri temizleyiciler yardımıyla yabancı madde ve yaprak temizliğine tabi tutularak ayrıştırılırlar. Atık ve harici madde ayrıştırılmasından sonra yıkama işlemiyle elekten geçen zeytinler kırıcı makinalara gelir. Kırıcılardan hamur haline gelmiş olan zeytinler malaksöre aktarılır ve zeytinlerin çeşidine , özelliklerine göre belirlenen sürede yoğrulup zeytinin içinde olan yağın üste çıkması ve ayrılması sağlanır.
Malaksörlerden hamur pompaları aracılığı ile dekantöre aktarılan hamur, iç ve dış kısmı birbirinden farklı devirle hareket eden konik şekildeki yatay bir silindir makinadan geçer, merkez kaç kuvveti etkisi ile 2 fazlı sistemlerde Yağ + pirina ve karasu birlikte , 3 fazlı sistemlerde yağ + pirina + Karasu ayrı ayrı olmak üzere çıkarlar.
Bu kısımda ise dıştan verilen su oranı fazla olduğundan 2 fazlı sistemde çıkan karasu miktarı 800 – 900 litre arasında oluşmaktayken, 3 fazlı sistemde ise çıkan karasu miktarı 1000 lt – 1300 lt arasında değişiklik göstermektedir. Karasular atık madde olarak bilinse de son zamanlarda yapılan çalışmalarda zeytinin yan ürünü olarak ta değerlendirip seyreltme işlemiyle gübre olarak ta kullanılabilmektedir.